Varför lönar det sig att hyra ställningsmaterial? – var från vår hyresexpert

Scafom-rux säljer och hyr ut högkvalitativa byggnadsställningar över hela världen till rimliga villkor. Därför har vi experter för båda alternativen i våra globala team. I vårt team i Scafom-rux Tysklan är till exempel Stephan Winterhoff expert på alla frågor som rör uthyrningsverksamheten. I en intervju med tidningen "Der Gerüstbauer" förklarar han fördelarna med ställningsuthyrning för kunden, hur de nuvarande prisfluktuationerna på råvaror påverkar uthyrningsverksamheten och varför just detta gör ställningsuthyrning särskilt attraktivt just nu.

 

Tidningen DER GERÜSTBAUER i samtal med Stephan Winterhoff, ansvarig på Scafom-rux för RUX Rental GmbH:s verksamhet.

 

Stephan Winterhoff från RUX Rental GmbH: "Särskilt vid säsongsbetonad arbetsbelastning är det ett bra alternativ för ställningsföretag att hyra material för att täcka toppar."

 

DER GERÜSTBAUER: RUX Rental GmbH har etablerat sig på marknaden som uthyrningsföretag för ställningsutrustning. Är det inte det som dina kunder gör?

Stephan Winterhoff: RUX Rental GmbH är ett oberoende företag som faktiskt arbetar med uthyrning av ställningsmaterial. Ställningsföretagen är vår kund, inte vår konkurrent. Det som förenar ställningsbyggaren och oss är att vi köper från samma tillverkare, Scafom-rux-koncernen. Och det är en bra sak.

DER GERÜSTBAUER: Varför?

Stephan Winterhoff: Eftersom RUX Rental GmbH med sin materialpool är ett användbart och nyttigt komplement till Scafom-rux-kundens egetmateriallager.

DER GERÜSTBAUER: Det betyder att endast Scafom-rux-kunder hyr av er?

Stephan Winterhoff: Som du vet är Scafom-rux Group en leverantör av ett brett utbud av godkända ställningsbyggnadsystem. Användare av alla system kan hyra kompletterande material från oss.

DER GERÜSTBAUER: Har ni alla standardsystem tillgängliga för uthyrning?

Stephan Winterhoff: Nästan. Naturligtvis finns det också system som vi inte hyr ut, men det handlar om system som hyrs ut av tillverkarna själva, eftersom de själva tar projekt för stämp och/eller ställningar. Här skulle man med rätta kunna uttrycka den misstanke som ligger till grund för er inledande fråga.

DER GERÜSTBAUER: För att få det rätt, återigen frågan: varför gör ni samma sak som ställningsbyggaren, nämligen att hyra ut material?

Stephan Winterhoff: Titta: Byggherrar frågar en ställningsbyggare efter ställningar och tillhörande tjänster. Den första skillnaden mellan ställningsbyggaren och oss är att vi inte erbjuder några montagetjänster, varför vi inte betjänar dessa kunder överhuvudtaget. Om det till exempel saknas däck i sådana projekt eftersom ställningsföretaget måste ta alla sina ramar och konsoler i bruk samtidigt, kan han hyra dem för byggprojektet, som kan pågå i tre eller fem månader. Ställningsföretagaren är också välkommen att köpa dem från Scafom-rux-koncernen, men om han inte kan eller vill köpa dem är vi ett stöd. Vi finns också tillhands för ställningsföretagaren om denne behöver en speciell komponent för ett byggprojekt som han annars inte skulle använda. Eller om man till exempel måste använda en presenning eller ett kassettak, behöver en betongballast, utrymningstrappor eller stora överbryggningsbalkar. Alla ställningsföretag behöver inte ha dessa komponenter i lager. Inte heller har varje jordbrukare sin egen dyra skördetröska.

DER GERÜSTBAUER: För ställningsanvändare finns det i dag tillräckliga möjligheter att skaffa material genom förmånliga alternativ för hyrköp eller leasing. Varför väljer kunderna fortfarande det dyrare alternativet med korttidsuthyrning?

Stephan Winterhoff: Eftersom den något dyrare korttidsuthyrningen kan vara det billigare alternativet på lång sikt. Om ställningsföretagaren endast kommer att använda en komponent för ett byggprojekt är det inte meningsfullt att köpa den. Även om kostnaderna för komponenten skulle täckas av den slutliga inkomsten efter användningen, tar den i slutändan upp lagringsutrymme, den måste registreras och inventeras, man måste eventuellt anstränga sig för att sälja en sådan specialkomponent på nytt osv. I slutändan återstår ofta ett dött kapital. Om sådana ställningsdelar - vilket är mer troligt - inte betalas efter ett enda byggprojekt och inte heller har finansierats, ökar kostnaderna för de särskilda delarna under hela året, som inte alls kan användas under lågsäsong. De kortsiktiga hyrespriserna å andra sidan absorberas direkt av projektet.

DER GERÜSTBAUER: Hyr ni bara ut enskilda specialkomponenter eller är det möjligt att få en komplett ställning för ett byggprojekt, från fot till takfäste?

Stephan Winterhoff: Båda är möjliga. Det händer att ställningsföretag har monterat tio ställningar för sin huvudkund och inte har mer material för den elfte ställningen. Innan ställningsbyggaren överlåter denna kund till sin konkurrent gör han klokt i att skaffa det ytterligare material som behövs. Självklart hjälper ställningsföretagen varandra med material, men när alla har full kapacitet under säsongen kommer RUX Rental GmbH in i bilden. För ställningsföretaget är det viktigt att han kan ta 70-80 % av materialet till sina beställningar från sitt eget lager, 20-30 % extra korttidsuthyrning är då en sund blandning. Vad vi inte stöder är att förse nystartade företag med hyresmaterial. Det lönar sig inte. Man hyr inte bilar från en biluthyrningsfirma för att starta en biluthyrningsverksamhet. För nystartade företag finns det andra alternativ i finansieringsverktygslådan på försäljningssidan.

DER GERÜSTBAUER: I dag upplever vi extrema prissvängningar på råvarumarknaden. Hur återspeglas prisökningarna i hyresnivåerna?

Stephan Winterhoff: Precis som ställningsföretagen måste RUX Rental GmbH betala tillverkarens tilläggsavgifter. Dessa tilläggsavgifter är inga spelpengar för att säkra eller ens generera en förbättring av tillverkarens marginal, utan ett bidrag för att stoppa den extrema försämringen av marginalerna. Enligt min bedömning producerar alla tillverkare redan med en minimimarginal trots tilläggsavgifter. I detta avseende har RUX Rental GmbH och ställningsföretagen tur som fortfarande kan köpa ställningsmaterial relativt billigt. I den blandade kalkylen med vad som redan finns tillgängligt som hyresmaterial är RUX Rental GmbH ännu inte tvunget att vrida på prisskruven eller ens införa ett tillverkartillägg.

DER GERÜSTBAUER: Med andra ord: Era korttidshyror blir mer attraktiva i förhållande till ställningsbyggarnas inköpspriser?

Stephan Winterhoff: Ja, det kan man säga. Den som satsar på en fortsatt nedgång i råvarupriserna - och vi hoppas alla att prisutvecklingen inom en överskådlig framtid kommer att stabiliseras på en lägre nivå än i dag - är precis rätt ute hos oss när det gäller att hyra ställningsmaterial. Att köpa material har dock fortfarande sin plats i dessa dagar. Tänk på 80:20-regeln. Om ställningen blir lite dyrare kan ställningsföretagaren bli tvungen att höja upp den för ett byggprojekt mer än vanligt för att betala av den. Men de långvariga ställningarna klarar lätt av det.

DER GERÜSTBAUER: Tack för intervjun.

(Källa: DER GERÜSTBAUER 04.2021)

 

Scafom-rux finns i över 15 länder och ger dig möjlighet att hyra dina ställningsbyggnader på flexibla villkor. Så ta en titt på webbplatsen för din närmaste Scafom-rux location eller kontakta vårt team direkt. Upplägget för uthyrning kan variera mellan olika länder.

Om du vill veta mer om när det lönar sig att hyra ställningar för ditt nästa ställningsbygge kan du läsa vårt blogginlägg om detta här.

 

Tillbaka

Kommentarer

Lägg till en kommentar

Räkna ut 5 plus 3.

Ta kontakt med Scafom-rux

Stronger. Together.

Hela Scafom-rux-teamet är dedikerat till att hjälpa dig med alla dina frågor om ställningar. Kontakta oss!