Varför 1,5-tums ställningsrör inte alls har en diameter på 1,5 tum

Varför 1 1/2 tums ställningsrör egentligen inte alls har en diameter på 1 1/2 tum

Om du arbetar med byggnadsställningar kan du inte komma runt siffran 48.3. Oavsett var du befinner dig har ett ställningsrör alltid en standarddiameter på 48,3 mm. Denna siffra är fortfarande baserad på den gamla måttenheten 1 ½ tum. Och det faktum att vi inte längre mäter ställningsrör, gängade rör eller liknande i tum längre har också ett mycket specifikt skäl: enhetlighet. Fel och förvirring kan helt enkelt undvikas om man använder ett enhetligt mätsystem. Och det är just därför som mätningen av ett ställningsrör i tum måste ge vika för det metriska systemet. Resultatet: enhetliga mätningar i Europa och stora delar av världen - inte bara inom byggnadsställningar. Läs mer om införandet av det metriska systemet här. Det 1 ½-tums grova ställningsröret blev således 48,3 mm.

 

Ett ställningsrör har inte en diameter på 1 ½ tum.

Men vänta lite. Du behöver inte ens mäta exakt för att upptäcka att 1 ½ tum är 38,1 mm och inte 48,3 mm. Det handlar inte om att någon har gjort ett omräkningsfel från tum till metriska mått, utan om historiska skäl.

Den 1 ½ tum stora diametern på ett ställningsrör avser ursprungligen den inre diametern. För att tillverka ett stabilt stålrör förr i tiden var man tvungen att använda mer material än i dag på grund av den lägre stålkvaliteten och de sämre produktionsmöjligheterna. Eftersom det krävdes mer stål för att få ett stabilt rör var rörväggarna tjockare och den inre diametern därför mindre. Idag kan vi tillverka stålrör med mycket mindre material så rörväggarna har blivit tunnare med tiden. Den yttre diametern kan alltså förbli densamma, medan den inre diametern blir större.

Och det är just det som är avgörande, för som alla bra hantverkare vet är det ytterdiametern som är viktigast. Trots alla tekniska framsteg ska kopplingar och andra ställningsdelar alltid passa på ett tillförlitligt sätt. När man i dag anger diametern på ställningsrör hänvisar man därför alltid enhetligt till ytterdiametern. Denna bör alltid vara detsamma, oavsett stålkvalitet och väggtjocklek.

Att ett så kallat 1 ½-tums ställningsrör i dag inte längre har en diameter på 1 ½ tum utan 48,3 mm beror därför på modern produktion och på att referensstorleken har ändrats från inner- till ytterdiameter.

 

EN 39 säkerställer enhetliga ytterdiametrar på ställningsrör.

Beteckningen 1 ½-tums ställningsrör har funnits kvar fram till i dag - framsteg eller inte. Du kan dock alltid lita på att ett ställningsrör alltid har en ytterdiameter på 48,3 mm. Detta säkerställs genom EN 39, som anger en standardiserad diameter för rör. Detta innebär att systemfria ställningsrör alltid måste ha en ytterdiameter på 48,3 mm och en godstjocklek med ett nominellt värde på minst 3,2 mm - oavsett vad de kallas. Den inre diametern kan variera beroende på stålkvaliteten, medan den yttre diametern alltid är densamma.

Många saker inom ställningsbyggandet har alltid varit så - men varför? Det gäller till exempel 07-måttet, som är föremål för många olika teorier. Läs mer om det i vår blogg.

 

 

Tillbaka

Kommentarer

Lägg till en kommentar

Addera 3 och 5.

Ta kontakt med Scafom-rux

Stronger. Together.

Hela Scafom-rux-teamet är dedikerat till att hjälpa dig med alla dina frågor om ställningar. Kontakta oss!