Köpa eller hyra ställningsmaterial?

Köp eller hyr ställningsmaterial - vilket alternativ är bäst för ditt nästa ställningsbygge?

Du känner kanske till Scafom-rux som tillverkare och säljare av förstklassiga ställningsystem. Men visste du att vi också erbjuder ställningsuthyrningsalternativ till flexibla villkor? Våra globala hyresflottor omfattar över 85 000 ton ställningsmaterial för att säkerställa att vi alltid kan erbjuda våra kunder de bästa, mest attraktiva och flexibla lösningarna.

När du planerar ett byggnadsställningsprojekt kan du förmodligen överväga att hyra en byggnadsställning om du inte har gjort det än. Det finns dock ingen formel för om ställningshyra eller köp är rätt val för dig, så professionell rådgivning är desto viktigare. Trots detta kan du redan nu fastställa några inledande tips som kan hjälpa oss att hitta rätt lösning för dig.

Varaktighet och volym på ditt ställningsbehov

När du beslutar om du ska hyra eller köpa en ställning för ditt projekt är det bra att fastställa behovets beräknade varaktighet och volym. Tumregeln har alltid varit att vid långvariga behov är köp att föredra. Så är det nödvändigtvis inte längre. Scafom-Rux Sverige AB kan hjälpa dig med ett skräddarsytt hyresupplägg även vid längre tider och stora behov och därefter jämföra kostnaderna mot ett likadant köp. Om du är osäker på i fall ditt behov kommer att kvarstå efter ett projekt eller underhållskontrakt avslutas bör även en utköpsoption övervägas om du väljer att hyra materialet.

 

Konjunktur, ekonomi och ränteläge

Under en längre tid har konjunkturen varit god, räntorna låga och framtiden relativt förutsägbar. Som alla är medvetna om är inte det fallet längre vilket medför att dessa faktorer blir allt viktigare att ta i beaktande inför beslutet om att köpa eller hyra ställningsmaterial. Behovet av att ha en god kassa i företaget har också ökat i takt med att osäkerheten inför framtiden ökat.

  

Känn till din egen lagersituation

Du kanske anser att din verksamhet går särskilt bra under vissa tider på året men andra inte. Undersök då först i fall du faktiskt har rätt mix av material och komplettera med hyresmaterial där det behövs samt överväg  att sälja material som inte används stora delar av året för att i stället hyra även detta vid behov. Även kortvariga behovstoppar kan med fördel lösas genom att hyra. Det kan hända att du har tillräckligt med plank, men att det råder brist på spiror och stegar eftersom de fortfarande används på en annan byggarbetsplats. En annan aspekt som inte får underskattas är din lagringskapacitet. Även det ställningsmaterial som har de mest logistiska fördelarna kommer att kräva sitt utrymme. Se till att du har tillräckligt med utrymme på din gård när du funderar på att köpa extra ställningsmaterial.

 

Tänk på kraven från din ställningsleverantör

Oavsett om du köper eller hyr ditt ställningsmaterial - välj din ställningsleverantör med omsorg. Se till att ställningarna är garanterade i fråga om kvalitet och säkerhet t.ex. genom produkt- och tillverkningscertifikat och bekanta dig särskilt med hyresvillkoren:

Du bör veta om det finns en inköpsskyldighet för flera eller vissa artiklar och om allt material du behöver kan hyras. Det är också viktigt att i förväg ta reda på hur flexibla hyresvillkoren är om ditt byggnadsställningsprojekt försenas eller förlängs. Du bör också fråga uthyrningsleverantören:

  • Måste du betala en förskottsdeposition i förväg?
  • Hur höga är avgifterna när ställningsmaterialet går sönder?
  • Kommer det att bli en städningsavgift för ställningsmaterialet i slutändan?

Om du fortfarande är tveksam mellan att hyra eller köpa ställningsmaterial, se till att du pratar med en ställningsleverantör som kan göra båda för att hitta det bästa alternativet för dig. Fyll bara i kontaktformuläret här så ger en av våra experter på byggnadsställningar dig gärna råd om den bästa lösningen för din individuella situation.

 

Tillbaka

Kommentarer

Lägg till en kommentar

Vad är summan av 9 och 9?

Ta kontakt med Scafom-rux

Stronger. Together.

Hela Scafom-rux-teamet är dedikerat till att hjälpa dig med alla dina frågor om ställningar. Kontakta oss!