Imponerande byggnadsställningar vid världens mest kända landmärken

Imponerande byggnadsställningar vid kända landmärken

Ställningar väcker särskilt stor uppmärksamhet när de uppförs på kända byggnader och konstruktioner. Turister och lokalbefolkningen börjar naturligtvis inte jubla när populära turistmagneter som Big Ben i London eller det romerska Collosseum försvinner bakom ställningsräcken, spiror och fackverksbalkar i flera år. Men glädjen är desto större när ställningarna tas ner igen och resultaten avslöjas. I det här blogginlägget presenterar vi tre spännande ställningsbyggnadsprojekt som ägde rum vid världsberömda landmärken.

 

Big Ben - London

Alla som har besökt London under de senaste fem åren har knappast sett Elizabeth Tower, allmänt känt som Big Ben, utan ställningar. Anledningen var omfattande renoveringsarbeten på det 96 meter höga tornet och det viktorianska urverket. Och det är inte allt: de berömda klockorna på Londons landmärke förblev också tysta under restaureringsprojektet på 80 miljoner pund. Det är alltså ingen överraskning att renoveringsprojektet och dess byggnadsställningar orsakade en hel del uppståndelse.

 

Elizabeth Tower i London under det femåriga restaureringsprojektet.

 

Det hela gick till och med så långt att såstillverkaren Heinz integrerade byggnadsställningen i Big Ben-logotypen för sin HP-sås.

Men allt detta tog slut i år, eftersom renoveringen av Big Ben har avslutats, ställningarna har monterats ner och det är återigen fri sikt till det 160 år gamla klocktornet.

 

Elizabeth Tower efter att restaureringsprojektet har slutförts 2022.


Klicka här för mer information om Big Ben-restaureringsprojektet.

Statyn av Kristus Frälsaren - Rio de Janeiro

Sedan invigningen 1931 är det omöjligt att föreställa sig Rio de Janeiro utan statyn Kristus Frälsaren. Den en gång största statyn i världen är synlig på långt håll och ligger högt uppe på det 710 meter höga Corcovado-berget. Höjden medför dock också sina risker, så trots åskledare på statyns huvud och armar är den benägen att skadas av blixtnedslag eller kraftigt regn. Och dessa skador måste repareras regelbundet. Du kan föreställa dig att det är en utmaning att göra detta på en total höjd av nästan 740 meter.

Därför blev folk förvånade när inte bara Kristusstatyn utan även byggnadsställningen runt omkring den fångade blicken när de tittade mot Corcovado 2010. Under fyra månader var omkring 100 personer sysselsatta med att restaurera den 38 meter höga statyn. Både statyns insida renoverades och skadorna på den yttre ytan av täljstensmosaik reparerades. Allt detta kostade 4 miljoner dollar och finansierades av donationer. För mer information och bilder om restaureringsprojektet av Christ the Redeemer-statyn klicka här.

 

Rios staty av Kristus Frälsaren utan byggnadsställningar på toppen av Corcovado berget.

 

Byggnadsställningar används inte för alla reparations- och underhållsarbeten på statyn av Kristus Frälsaren. När till exempel ett finger på statyn skadades av ett blixtnedslag 2014 reparerade restauratörer med alpinistutbildning skadan genom att klättra längs statyns armar till den skadade delen med hjälp av säkerhetslinor.

Inte ens under de sista restaureringsarbetena inför 90-årsjubileet av statyn Kristus Frälsaren i Rio år 2021 var det brasilianska landmärket helt och hållet inkapslat i byggnadsställningar. För fler bilder och information om detta spektakulära restaureringsprojekt, klicka här.

 

Notre Dame - Paris

Notre Dame-katedralen i Paris är ett av de mest besökta monumenten i Frankrike. Chocken var desto större när en brand bröt ut i april 2019 under restaureringsarbeten och förstörde delar av Notre Dame. Bland annat kollapsade katedralens takstolar av trä och tornspiran. Bara två månader efter branden antog det franska parlamentet en lag om att Notre Dame ska återuppbyggas inom fem år.

För att återuppbyggnaden överhuvudtaget skulle bli möjlig måste dock först den gamla byggnadsställningen som användes för det ursprungliga renoveringsprojektet avlägsnas. Den 200 ton tunga byggnadsställningen hade före branden rests 40 meter upp på Notre-Dames tak för att återställa spiran. Den var kraftigt deformerad av brandhettan och hade delvis kollapsat på valvet. Dessutom hotade konstruktionen som bestod av 40 000 ställningsdelar att skada det redan skadade murverket i byggnadskroppen. Den utmanande nedmonteringsprocessen tog hela sex månader, och arbetarna skar sönder de sammanfogade ställningsrören delvis med en motorsåg.

 

200 ton ställningar deformerades av branden den 15 april 2019.

 

Efter att ha slutfört säkrings- och röjningsfasen inleddes arbetet med återuppbyggnaden av katedralen i slutet av 2021. Sedan dess har nya byggnadsställningar uppförts det 850 år gamla parisiska landmärket. Notre Dame ska vara återställd senast 2024. Experter räknar dock med en mycket längre restaureringsfas tills Notre Dame är helt återställd till sitt ursprungliga skick. Läs mer om the återuppbyggnaden  av Notre Dame här.

 

Restaureringen av Notre Dame är i full gång. Den gamla ställningen har tagits bort och nya ställningar har byggts upp.

 

Även om de vanligtvis är tillverkade i ”vanligt” stål visar dessa projekt att byggnadsställningar kan väcka stor uppmärksamhet, beroende på platsen. Vilket av dina ställningsbyggnadsprojekt var särskilt utmanande? Skriv till oss i kommentarerna eller skicka oss dina projektbilder till marketing@scafom-rux.com. Kanske hittar du snart ditt ställningsbyggnadsprojekt på vår projektsida eller i vår ställningsbyggnadsblogg.

 

Tillbaka

Kommentarer

Lägg till en kommentar

Räkna ut 2 plus 5.

Ta kontakt med Scafom-rux

Stronger. Together.

Hela Scafom-rux-teamet är dedikerat till att hjälpa dig med alla dina frågor om ställningar. Kontakta oss!